Apolonia+ Rašović
Apolonia+Rašović

Parodontopatija: Tihi ubica zuba

Parodontopatija: Tihi ubica zuba

Intervju sa dr Anom Lakić Bulatović, specijalistom parodontologije

Parodontopatija je bolest savremenog čovjeka koja pogađa 90% odraslog stanovništva i glavni uzročnik gubitka zuba. Kako bismo bolje razumjeli ovu bolest, razgovarali smo sa dr Anom Lakić Bulatović, specijalistom parodontologije u ordinaciji Apolonia+ Rašović, koja će nas upoznati sa uzrocima, simptomima i terapijom parodontoloških oboljenja.

  • Za početak, šta je parodontopatija?

Dr Lakić Bulatović: Parodontopatija je kompleksno oboljenje potpornog aparata zuba u kojem su zahvaćena sva parodontalna tkiva, uključujući gingivu, alveolarnu kost, periodoncijum i cement korijena zuba. To je bolest koja pogađa 90% odraslog stanovništva i glavni je uzročnik gubitka zuba. bog toga se često smatra « tihim ubicom zuba ».

  • Kako pacijent može prepoznati simptome parodontopatije?

Dr Lakić Bulatović: Simptomi uključuju inflamaciju gingive, povlačenje desni uz ogolićenje korijenova zuba, parodontalne džepove, gnojni eksudat u parodontalnom džepu, subgingivalni zubni kamenac, labavljenje zuba i patološku migraciju zuba. Ukoliko osoba primijeti neki od ovih simptoma, važno je obratiti se stomatologu na vrijeme.

  • Kako se liječi parodontopatija?

Dr Lakić Bulatović: Terapija parodontopatije se sprovodi u četiri faze: kauzalna faza terapije (ultrazvučno uklanjanje čvrstih naslaga na zubu, kiretiranje i ispiranje prodontalnih džepova), hiruška ili laserska faza terapije, faza uspostavljanja povoljnih okluzalnih odnosa i faza održavanja postignutih terapijskih rezultata, ranog otkrivanja i terapije recidiva bolesti.

  • Kako izgleda laserska terapija u ordinaciji Apolonia+ Rašović u slučaju parodontoloških oboljenja?

Dr Lakić Bulatović: Diodni laser u stomatologiji je inovativna tehnologija koja se koristi za tretiranje mnogih bolesti usne duplje. Preporučuje se jer je efikasan, precizan i bezbolan način za uklanjanje oštećenog tkiva i dezinfekciju zaraženih područja desni. Zahvaljujući diodnom laseru, tretmani postaju manje invazivni i mnogo udobniji za pacijenta. Koristi se u slučajevima kada pacijent ima uvećane desni, duboke parodontalne džepove, izrasline na mekom tkivu u ustima…Ovo su samo su neki od problema u kojima se diodni laser pokazao kao dobar izbor u našoj ordinaciji. Popularna primjena lasera je i kod kliničkog produženja krune (gummy smile), uklanjanja lingvalnog i labijalnog frenuluma odnosno usne i jezične resice bez klasičnog hirurškog reza. Skracena lingvalna resica kod djece ograničava pokrete jezika i može da rezultira otežanim izgovaranjem odredjenih glasova (L, R), dok zadebljala i izražena resica gornje usne može praviti razmak izmedju gornjih centralnih sekutića i otežavati ortodontsku terapiju djeteta.

  • Kako se može spriječiti parodontopatija?

Dr Lakić Bulatović: Pravilno i redovno održavanje oralne higijene, zdrava ishrana, kao i redovni stomatološki pregledi mogu spriječiti i usporiti tok napredovanja bolesti. Generalni savjet ljekara inace, pa i u ovom slucaju je da je uvijek bolje je ulagati u zdravlje nego u bolest. Diodni laser u stomatologiji je inovativna tehnologija koja se koristi za tretiranje mnogih bolesti usne duplje. Preporucuje se jer je efikasan, precizan i bezbolan način za uklanjanje oštećenog tkiva i dezinfekciju zaraženih područja desni.

Imate pitanja?
Pošaljite nam poruku.
Pošaljite nam poruku