Apolonia+ Rašović
Apolonia+Rašović

Izbeljivanje zuba: Osvježite svoj osmeh!

Izbeljivanje zuba: Osvježite svoj osmeh!

Piše dr Lejla Mirović, stomatolog

Izbeljivanje zuba je popularna stomatološka procedura koja ima za cilj da poboljša.  izgled zuba smanjenjem promene boje i mrlja. Ali zašto izbeljivati zube?

Vremenom, faktori kao što su konzumiranje obojene hrane i pića, upotreba duvana, loša oralna higijena i prirodno starenje mogu dovesti do promene boje ili žute boje zuba. Procedure za izbeljivanje zuba nude efikasno rešenje za suzbijanje ovih efekata, što rezultira svetlijim i privlačnijim osmehom.

Profesionalni tretman ili ipak izbjeljivanje zuba u kućnoj varijanti?

Postoji nekoliko dostupnih metoda za izbeljivanje zuba, od profesionalnih tretmana koje izvode stomatolozi do proizvoda bez recepta koje pojedinci mogu da koriste kod kuće.

Prije izbjeljivanja zuba obavezan je pregled kako bi se utvrdilo da li postoji neki kvar ili oboljenje desni koje bi bilo neophodno sanirati prije samog tretmana kao i uklanjanje kamenca i mekih naslaga zuba.

Tretmani izbeljivanja u stomatološkoj ordinaciji često podrazumiejvaju jača sredstva za izbeljivanje i specijalizovanu opremu, što može dati brže i dramatičnije rezultate u poređenju sa metodama kod kuće. Stomatolozi mogu prilagoditi tretman specifičnim potrebama pojedinca i pratiti njegov napredak, osiguravajući sigurnost i efikasnost.

Ordinacijsko izbeljivanje zuba podrazumijeva aktiviranje gela jače koncentracije (35%) helio lampom ili laserom čime se ubrzava njegovo dejstvo, a na prve rezultate se čeka od 15 – 30 minuta. Ako pacijent još uvijek nije zadovoljan dobijenom bojom, postupak se ponavlja u istom trajanju i na isti način.

Metoda kućnog izbeljivanja zuba obično uključuje upotrebu paste za zube, traka, gelova i folija za izbeljivanje dobijenih na osnovu otiska uzetog u ordinaciji. Ovi proizvodi sadrže blaža sredstva za izbeljivanje i mogu se koristiti tokom dužeg perioda, postepeno svetleći nijansu zuba. Međutim, važno je pažljivo pratiti uputstva i ne prekoračiti preporučenu upotrebu, jer nepravilna primena može dovesti do osetljivosti zuba ili iritacije desni.

Efikasnost tretmana izbeljivanja može da varira u zavisnosti od težine promene boje i izabranog metoda. Pored toga, izbeljivanje zuba nije trajno rešenje, a rezultati mogu da izblede tokom vremena, posebno ako se ne rešavaju loše navike koje izazivaju promjenu boje zuba.

Važnost konsultacije sa stomatologom

Konsultacija sa stomatologom prije nego što se podvrgnete bilo kakvoj procedure izbeljivanja je ključna da bi se odredio najprikladniji pistou za postizanje željenih rezultata, a da je pritom prioritet zdravlje i bezbjednost zuba.

Imate pitanja?
Pošaljite nam poruku.
Pošaljite nam poruku