Apolonia+ Rašović
Apolonia+Rašović

Higijena u službi prevencije – interdentalna četkica je saveznik oralnog zdravlja

Higijena u službi prevencije – interdentalna četkica je saveznik oralnog zdravlja

Da li koristite interdentalnu četkicu u vašoj oralnoj higijeni?

Pored redovnog pranja zuba, gdje četkica ima glavnu ulogu, interdentalna četkica igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja desni i čišćenju teško dostupnih mjesta između zuba. Nakon hirurških intervencija poput ugradnje implanta, ili ukoliko nosite fiksnu protezu, higijena je od presudne važnosti za vaše oralno zdravlje.

Zbog čega je važna interdentalna četkica?

Interdentalna četkica igra važnu ulogu u održavanju oralne higijene i zdravlja desni. Njena glavna svrha je uklanjanje ostataka hrane i naslaga koje se nakupljaju na mjestima koja su teško dostupna običnoj četkici za zube. Ova posebna četkica je dizajnirana sa tankim vlaknima koja mogu prodrijeti između zuba, čisteći i masirajući desni. Na taj način, interdentalna četkica pomaže u sprečavanju razvoja zubnih problema kao što su karijes, parodontitis i gingivitis. Redovno korištenje interdentalne četkice može doprinijeti boljoj oralnoj higijeni i dugoročnom zdravlju usne šupljine.

Kako se koristi?

Važno je odabrati pravu veličinu interdentalne četkice, jer se prostor između zuba može razlikovati od zuba do zuba. Možda će biti potrebno isprobati različite veličine četkica kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašim zubima. Nakon što ste odabrali odgovarajuću veličinu, umetnite interdentalnu četkicu u prostor između zuba i nježno je pokretima naprijed-nazad očistite bočne površine zuba. Ovo će vam pomoći u uklanjanju plaka i ostataka hrane koji se nakupljaju između zuba.

Kako se održava?

Nakon svakog korištenja, interdentalnu četkicu treba dobro oprati kako bi se uklonile sve naslage i ostatci hrane. Možete je isprati pod mlazom vode ili je potopiti u antibakterijsko rješenje. Takođe, važno je redovno mijenjati interdentalnu četkicu kako bi ostala djelotvorna i higijenska.

Zakazivanje redovnih kontrolnih pregleda kod stomatologa je ključno za održavanje oralnog zdravlja. Stomatolog će vam pružiti stručne savjete o pravilnoj upotrebi interdentalne četkice i prilagoditi plan oralne higijene prema vašim potrebama.

Imate pitanja?
Pošaljite nam poruku.
Pošaljite nam poruku